Ga naar de inhoud
Home » Regels

Regels

Jansje en Fransje speelden liever dan dat ze naar school gingen. Ik weet niet of dat ook bij andere kinderen zo is. Maar bij Jansje en Fransje in elk geval wel. Ze vonden spelen het leukst. En spelen vonden ze eigenlijk net zo belangrijk als school. Misschien wel belangrijker.

Jansje vond dat ze een regel moesten verzinnen voor het spelen. Die regel was: we moeten minstens een uur spelen per dag. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in een schriftje.

Jansje vond één regel eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we moeten minstens een half uur buiten spelen. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond twee regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we moeten elke dag opschrijven of we wel een uur hebben gespeeld. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond drie regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we moeten onze moeder het schriftje laten zien. Ze kan dan nakijken of we genoeg hebben gespeeld. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond vier regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we laten een politieagent kijken of moeder het schriftje wel gelezen heeft. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond vijf regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we laten de burgemeester kijken of de politieagent wel gekeken heeft of moeder het schriftje heeft gelezen. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond zes regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht: we laten de koning kijken of de burgemeester gekeken geeft of de politieagent heeft gekeken of moeder het schriftje heeft gelezen. Fransje vond dat een mooie regel en schreef de regel in het schriftje.

Jansje vond zeven regels eigenlijk niet genoeg. Ze bedacht… niks. Want er kwam een brief van de koning. Hij vroeg of Jansje en Fransje nog wel tijd hadden om te spelen en of ze niet veel te veel tijd bezig waren met regels. O ja, de koning had ook weleens iets in de Bijbel gelezen, iets van Jezus: de mensen zijn niet gemaakt voor de regels, maar de regels voor de mensen. Als je te veel regels hebt, of het nu voor het spelen is of voor het werk of voor de kerk, dan kom je niet meer aan spelen, werken of geloven toe. Daar moesten ze maar eens goed over nadenken.