Ga naar de inhoud
Home » De kwartel en de mus

De kwartel en de mus

Ze zeggen wel eens: zo doof al een kwartel. Toch heeft een kwartel goede oren. Waarom zeggen we dan: zo doof als een kwartel? Dat zal ik uitleggen.

De kwartel is een kleine vogel. Hij leeft in het hoge gras of tussen de maïs. Daardoor zie je de kwartel vaak niet. Ik denk niet dat jij weet dat de kwartel vaak uit wandelen gaat met de mus. Dan praten ze met elkaar. Vooral de kwartel praat, want die weet van alles. Nou ja, dat denkt ‘ie. De mus praat wat minder, die is wat beter in luisteren.

Een liepen de kwartel en de mus langs het bos. Ze hoorden een jong hertje zo zielig roepen als een zielig hertje maar roepen kan. Waarom? Het was zijn moeder kwijt. De kwartel begon een heel verhaal over dat hertje: het zou wel een dom hertje zijn dat niet had opgelet. Het zou wel een ongehoorzaam hertje zijn die niet naar zijn moeder had geluisterd. En hertjes waren rare beesten omdat ze zo schuw waren. De mus zei niets en vloog omhoog. Verderop zag hij het moederhert staan en bracht het kleine hertje bij haar. Zo liep het dus goed af met dat hertje.

De kwartel en de mus liepen verder. Ze kwamen bij een sloot. Daar zat een kikker te huilen. Waarom? Hij was vergeten hoe je moest zwemmen. De kwartel begon een heel verhaal over de kikker: het zou wel een domme kikker zijn die niet had opgelet bij de zwemles. Het zou wel een ongehoorzame kikker zijn die niet naar de badmeester had geluisterd. En kikkers waren rare beesten omdat ze glibberig waren. De mus zei niets en riep de eend. Hij vroeg de eend of hij de kikker wilde leren zwemmen. Natuurlijk deed ‘ie dat. Zo liep het dus goed af met de kikker.

De kwartel en de mus liepen verder. Ze liepen onder mooie wolken. Ineens hoorden ze de stem van God. Het waren maar een paar woorden: ‘Luister naar Mij en doe het goede.’ De kwartel begon een heel verhaal over God: God zat veel te ver weg en zei veel te weinig. God was ook een beetje raar omdat Hij onzichtbaar was. De mus zei niks en ging de wijde wereld in, vast besloten om het goede te doen.

Wat is nu het verschil tussen een kwartel en een mus? De mus hoorde de woorden van het hertje, de kikker niet alleen, hij luisterde ook echt naar hen. Hij deed er ook wat mee. De kwartel hoorde alleen maar die woorden van het hertje, de kikker en God, maar luisterde er niet naar. Hij hield zich er doof voor. Daarom zeggen we: zo doof als een kwartel. Op wie wil jij eigenlijk lijken: een mus of een kwartel?